Indvandringens Historie

The history of foreigners in Denmark

Polakkerne fra Lolland-Falster

I det første af seks programmer om indvandringen til Danmark møder vi roepolakkerne, det 20. århundredets første gæstearbejdere. De kom som sæsonarbejdere, men endte med at slå sig fast ned på Lolland-Falster, hvor deres efterkommere er blevet danske statsborgere. Polakkerne blev i tusindtal inviteret til Lolland for at tage det arbejde, danskerne ikke selv magtede hakning af roer. Selv om deres arbejdskraft var uundværlig, blev polakkerne i mange år behandlet så dårligt af danskerne, at Danmark måttevedtage en beskyttelseslovning. Ellers nægtede polakkerne at komme hertil.

Russiske jøder i København

I det andet af seks programmer om indvandringen til Danmark møder vi de russiske jøder. De er det 20. århundredets første store flygtningegruppe i Danmark. De russiske jøder flygtede fra den russiske zars forfølgelser og slog sig ned i de fattigste kvarterer i København. Immigranterne blev mødt med stor skepsis fra danske myndigheder og dansk presse. Også den dansk- jødiske menighed var kritisk over for de fattige gæster. Alligevel arbejdede de sig op gennem samfundet. I dag føler de sig som danskere.

Tyske flygtninge i et besat Danmark

Danmarkshistoriens mest massive indvandring fandt sted i de sidste måneder af Anden Verdenskrig, hvor en kvart million tyskere søgte ly for de fremstormende russiske tropper i Danmark. Før denne voldsomme indvandring havde Danmark med lovstramninger afvist mange flygtninge fra Hitlers Tyskland. Men nogle slap ind og endte med at leve deres liv i Danmark

Danskerne omfavner ungarerne

Midt i 50’erne kom cirka 1.000 ungarske flygtninge til Danmark, hvor de bliver modtaget med en dansk forståelse og venlighed, der er uden sidestykke i det 20. århundrede. Danskerne huskede kun alt for godt besættelsen og havde ikke svært ved at forstå mennesker på flugt fra kommunistisk undertrykkelse. Næsten 50 år efter deres ankomst er ungarerne stadigvæk taknemmelige over den danske gæstfrihed.

Gæsterne der blev

Sidst i 60’erne boomer dansk økonomi, forbruget stiger, arbejdsløsheden forsvinder – og danskerne kan gøre gode tider bedre ved at overlade noget af det mest slidsomme arbejde til gæstearbejdere. Trods enkelte sammenstød er stemningen gennemgående god. Både de og vi ved jo, at gæsterne snart tager hjem igen. Men i løbet af 70’erne bliver antallet af tyrkere, jugoslaver og pakistanere mangedoblet. I dag kan de fortælle historien om et land, der først meget sent forstod, at gæsterne kom for at blive.

Politiske flygtninge til Danmark 

Gennem 80erne og 90erne bliver Danmark delt midt over i diskussionen af hvorvidt landet kan bære at modtage flere flygtninge. Udlændingeloven strammes. Nogle mener for lidt – andre for meget. Og de asylansøgere, der kommer ind i landet, skal forsøge at integrere sig mens de er centrum for en hed debat.

Credits

 • Tilrettelæggelse:

  Jakob Gottschau, Øjvind Hesselager

 • Foto:

  Nicolai Østergaard

 • Redigering:

  Jesper Osmund, Sanne Prehn

 • Redaktør og indtaling:

  Mads Baastrup